dimarts, 4 de juny del 2024

II Premis Literaris de la Societat Coral Erato 1973

Fons hemeroteca: Ampurdán / C. de N'ORFEO 
Fons Fotografic: Narcís sans Prats 
1973

Els premis literaris de la Societat Coral Erato, la projecció dels quals en el panorama cultural figuerenc fos tan brillant, van donar ocasió a aventejar el nom de la nostra ciutat i d'acreditar que el prestigi de serietat i honestedat que van adquirir en iniciar-se des de llavors, va consolidant-se: no una altra cosa va demostrar el sopar de concessió dels premis atorgats aquest any , a tres interessants facetes com són la narració, la poesia i el teatre

l'Hotel President i amb l'actuació de Mary Santpere



Premis literaris, doncs, per excel·lència. Festa ciutadana de rang espiritual, acte autènticament col·lectiu, la sessió dedicada a l'adjudicació pública dels premis, va estar realçada per la presència de les nostres autoritats locals i provincials, “llevat del Governador Civil, que no va poder assistir i del que va llegir el nostre Alcalde una afectuosa adhesió ," i al local estaven les autoritats de tota condició, el President de la Cambra de Comerç i per a què intentar detallar-los, doncs tots es van fondre amb el poble figuerenc, que aquest sí estava representat en la seva totalitat, entre els 250 assistents a lacte.


A l'hora dels parlaments, aquest any més breus que l'anterior, l'editor Miracle va parlar en nom dels jurats, després de llegir el secretari Mn. Pont els veredictes; en nom dels premiats, el veterà i conegut autor figuerenc P. Teixidor Elias, després el President de la Cambra Sr. Ferrer Girones, i el President de l'entitat organitzadora Sr. Crumols
El nostre alcalde va pronunciar un eloqüent parlament del qual vam treure els paràgrafs següents: Si les coses haguessin pogut anar com estaven programades, avui hauria presidit aquest sopar i aquest acte el Governador Civil i Cap Provincial del Moviment. 


M'ha nomenat el seu representant i, en nom seu, prenc avui la paraula una mica preocupat, ja que sé perfectament que la seva absència els priva a tots vostès d'escoltar una brillant peça oratòria, rica no només en la seva forma sinó en el seu fons, tònica a què ens té acostumats D. Victorino Anguera
És digna de tot elogi i encomana la tasca que realitza any rere any la Societat Coral Erato, en pro de la cultura i de les seves manifestacions a Figueres i comarca. 
Impulsada de forma vigorosa i encertada des de la presidència pel Sr. Joaquím Crumols, ens ofereix avui novament el final d'un Certamen Literari, que té totes les característiques d'un acte de qualitat i ple de riquesa pel seu contingut i pel que significa per l'Empordà.



Mentre tinguem entre nosaltres persones com el Sr. Joaquím Crumols i tots els que hi col·laboren, i mentre hi hagi societats i agrupacions d'homes, que enmig del tràfec i el materialisme de l'hora en què vivim, quan veiem que s'enfonsen tants i tants valors morals, artístics i culturals, mentre tinguem gent que es desviu, es preocupi i dugui a terme l'organització de certàmens i actes com el que avui tinc l'honor de presidir, podem tenir la certesa que els valors morals i culturals de la nostra terra i de la nostra gent estan fora de perill, si són vigorosament i acuradament promocionats per persones com les que us he citat. 



He de felicitar efusivament tots i cadascun dels guanyadors d'aquest certamen, a totes les especialitats que han integrat aquest Certamen les seves obres han estat guardonades. No puc oblidar tampoc tots aquells que no han estat premiats, però que amb la seva col·laboració han permès i han donat cos a aquest acte que avui celebrem. 
A ells els puc dir que és important rebre un guardó, però que també és important i valuós col·laborar i participar en una tasca que no pot ser d'uns quants sinó de tots i els convido a continuar participant en els propers anys. 
Agraeixo als components del Jurat la tasca realitzada que atesa la quantitat i qualitat de les obres presentades ha d'haver estat molta i difícil. 



✅Vull citar aquí el Sr. Pere Teixidor Elias

«Vull dir-vos aquí, amic Pere, que us coneixia des de fa temps, i sabia de les vostres inquietuds i de la trajectòria de la vostra vida, però he quedat maravellat de la vostra capacitat de treball, del vostre anyor
al teatre, a la literatura i de la ciutat, en confeccionar pacientment, durant vint anys una obra de recopilació de totes les activitats culturals, literàries i de dates de tots els artistes, de totes les entitats figuerenques, tal com la que avui ens porteu . 
Jo des del meu lloc de l'Alcaldia no només un dono les gràcies sinó que prometo recollir la vostra idea amb efecte i ajudar-la per tal que vegi la llum i que sigui una veritat que ens permeti, gràcies al fruit del vostre treball , comptar amb una obra que ajudi les noves generacions a conèixer, aquests aspectes de la vida figuerenca. 
No vull perllongar més les meves paraules, només vull afegir que la presidència d'aquest acte m'omple de satisfacció i d'orgull, i vull una vegada més animar els seus promotors a continuar en aquest camí, on tants encerts estan collint i donar-los les gràcies no només en nom meu sinó en el de tota la ciutat i comarca. 
Els organitzadors poden estar satisfets d'una tal solidaritat i d'un entusiasme com el que tot Figueres es va manifestar identificat i va prestar la seva calor d'assentiment a tot el que representaven els premis, ia tot l'estímul a la literatura que sota l'organització de la Societat Coral Erato , transcendia en honra de Figueres, i ens en congratulem tots.



Però en especial cal assenyalar la manifesta importància de tal massiva concurrència a l'acte, perquè solidaritza el poble figuerenc amb la iniciativa lloable idea, aplaudible treball d'aquests premis que ja no són reservats a un estret cenacle d'iniciats, ni es limiten a un sol llar de pocs, sinó que reben el inapreciable recolzament de l'adhesió popular, cosa que demostra que amb aquest suport del poble, és a dir, de tots nosaltres, es poden fer coses grans com la que s'estava realitzant allà, i servir així, amb entusiasme sustentat en aquesta imprescindible base popular, cosa que conforta i esperona les iniciatives nobles i sense la qual cosa els premis estarien buits del contingut elemental de ser, com són aquests de l'Erat, una idea autènticament popular, revestida de tota l'autoritat cultural precisa, però que sir» aquesta base popular, sense aquesta demostració de l'adhesió de tots co
m va tenir lloc dissabte passat a Figueres, no seria res més que un premi més dels que proliferen pel nostre país, i que sense aquesta base de tots els figuerencs, no passaria d'un petit espavent de campanar. 
Aquesta honra cap a l'Erato.


Aquesta diferència, doncs, ha d'omplir-nos de satisfacció, a tots els figuerencs i animar-nos a una continuïtat cultural a la qual Figueres, i en especial l'Erato, contribueixen amb una eficàcia creixent com va quedar demostrat en l'excel·lent i magníficament acurat i servit sopar en què es van concedir els premis. Val la pena, transcriure uns versos en acròstic amb què Montserrat Vayreda va obsequiar els comensals, diu així:

Seieu amb nosaltres entorn de la taula 
Oberta en un signe de fraternitat, 
Convocant als hostes amb una paraula 
Insubstituible i certa: amistat. 
En la confiança de saber que resta 
Testimoniada l'hora d'aplegar 
A tots els que ens volten al cor de la festa 
Tenim la certesa de servir el demà. 
Coralment voldríem —el deure ens obliga— 
Oferir homenatge als amics absents 
Recordant amb joia cada veu amiga 
Ara que dessota l'escalf que ens abriga 
Llisca la noblesa dels seus pensaments. 
Empordanejant-nos, sense error ni esmena, 
Restem a la vetlla d'un somni millor 
Amb la fe posada en aquell pastor, 
—Terra i mar juntant-se— i aquella sirena 
Orfe de misteri, plena de claror!

Montserrat Vayreda


📷 Fotografies de l'acte



















Gràcies Ramón Durán
Dedicatòria que Mary Santpere, "La Larga"
va fer al  Llibre de firmes del Hotel Durán.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.