dimecres, 8 de gener del 2025

El Rei del Cromo i el Rei de les capses de Llumins

Fons Hemeroteca : Vida parroquial / Emili Casademont Comas 1970

Fons Fotografic : Desconegut

Ajuntament de Girona (CRDI) 

DOS FIGUERENCS "EN VEGA I EN SOLER" I DUES COL·LECCIONS IMPORTANTISSIMES 

Cada cop l'afició a col·leccionar coses va en augment.
Molt sovint, fullejant les pàgines d'un diari o d'una revista, ens assabentem que, en tal o qual ciutat o poble "naturalment, tant de casa nostra com de fora", hi ha una persona que posseeix una curiosa, bonica i , a vegades , una estranya col·lecció de alguna cosa. 
Alguna cosa que pot ser força diversa, és a dir segells, faixes de cigar, cromos, monedes, etc., etc. Normalment, però, cal reconèixer que la filatèlia i la numismàtica ocupin un lloc de privilegi entre els col·leccionistes. 




Més la filatèlia que la numismàtica, si cal dir la veritat, sens dubte, perquè no resulta gaire difícil la tasca d'arreplegar segells, almenys, pel que fa a les corrents i normals... A Figueres, sabíem de l'existència d'un notable col·leccionista de cromos, ens referim, a l'amic Vega, que en té tants i tants, (molts, d'allò més curiosos i rars), que hi ha hagut qui l'ha catalogat com el “primer col·leccionista de cromos d' Espanya”. Aixi, alguns de vostés potser ho recordareu, cars lectors, ho veurem escrit no fa gaire temps a les pàgines dels més importants periòdics de Barcelona, ​​mitjançant una notícia d'agència de premsa. 
Però el que ignoràvem fins ara és que, també a la capital de l'Empordà, tenim un col·leccionista de capses de llumins importantlssim , tant és aixi que gosaríem dir que, si a Vega pot ser qualificat de "rei del cromo", l'altre, o sigui el de les "cerilles" (hem escrit "cerilles", perquè tothom ens entengui), pot ser qualificat, indubtablement, de "rei de les capses de llumins", i aquest “monarca” és el senyor Ferran Soler. 




Un figuerenc, també, l'altre dia, a la tarda, l'amic Ferran se'ns va presentar a casa nostra, carregat amb un valuós tessor... duia un petit feix de cartolines, on hi havia enganxades i degudament classificades tot un reguitzell de capses de llumins; hem dit "un petit feix", doncs allò només era una mostra del que, en realitat, te. Segons ens va explicar, més de 40.000 capses, dels quals unes cinc mil tenen una antiguitat de més d'un segle, potser, n'hi ha, fins i tot, de 150 anys enrere, es un xic difícil de precisar-ho, doncs hom s'ha de regir pels dibuixos (en cap no hi ha data) i allò que representin. 




La col·lecció de Ferran Soler, pel que veiem, és interessantíssima, algunes sèries són veritablement maravilloses, com les de les capses franceses i les espanyoles de les guerres de Cuba i Filipines, dels carlins, etc., on s'hi troba de tot, personatges, paisatges, fets d'armes... són uns "cromets fets amb un gust exquisit i, alguns d'ells, amb unes "coloraines" que, malgrat el temps transcorregut des que van sortir, encara conser-ven tot el seu primitiu encant.




A Sant Feliu de Guixols, com molts sabeu, hi ha lambé un col·leccio-nista de capses de llumins. 
Un senyor que es diu Güitó, que ha organitzat diverses exposicions i que ha sortit moltíssim a diaris i revistes. Fins ara, el guixolenc era considerat com la màxima autoritat en la matèria, podríem dir. Però és molt possible.. "ja arribarà el moment de saber-ho amb seguretat".. que l'amic Ferran Soler, de Figueres, la seva col·lecció, més aviat, superi la del seu col·lega de Sant Feliu. 
Segons sembla, en Güitó, pel que fa a coses antigues, gairebé no te res... i el que posseeix encara resulta que fou un regal d'en Soler. 




D'altra banda, cal dir que si el guixolenc sempre ha presumit, en el bon sentit de la paraula, de tenir unes capses amb el retrat de l'Isaac Peral, el col·leccionista Figuerenc ens va mostrar uns (segurament, inèdits al món d'aquesta mena de col·leccions) amb el de Narcís Monturiol i el seu "íctíneu". 
Cal dir, així mateix, que a Ferran Soler compta amb unes sèries molt boniques de França i Itàlia, mentre que el seu "rival" (això és rival entre cometes, amic linotipista) va exposar a París, una vegada, sense "representació francesa"... Figueres, per tant, te possiblement la millor col·lecció de capses de llumins d'Espanya. 
Nosaltres, en contemplar-la, n'hem quedat sorpresos; alhora, maravellats, i el mateix que li diguerem — a l'amic Ferrar Soler personalment— li repetim a través d'aquestes pàgines .
"Ànim, endavant... i preparar una exposició , de moment, a la capital de l'Empordà!!" El públic te dret a conèixer aquesta magnífica col·lecció...




Emili Casademont Comas

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.