dimarts, 16 de maig del 2023

III Premis Literaris de la Societat Coral Erato 1974

 

Fons fotografic: Sans Prats, Narcís 1974
Fons hemeroteca: Josep M. Bernils( l'Empordà)
Ajuntament de Girona -CRDI
Arxiu Comarcal



Nit literària figuerenca . 

Clima temperat, una mica primaveral per estar a la tardor, el local de la Societat Coral Erato presentava les seves millors gales. 
Per primera vegada els actes de la concessió dels premis es van donar al saló de l'entitat i van adquirir un relleu més brillant. Moltes dames amb llargs vestits, alguns cavallers amb vestit d'etiqueta i un ambient de nerviosisme entre els escriptors participants, tot i que les bases dels premis assenyalaven que una setmana abans es donaria a conèixer a través de la premsa el nom dels finalistes, aquests no es van conèixer fins al moment de la lectura del veredicte del jurat. 
Això sembla una pel·lícula de «suspens» mussitar un escriptor. 
Qui també estava nerviós era el president de l'Erato, el senyor Crumols volia que tot sortís perfecte, estrenyia les mans, donava ordres, solucionava problemes i repartia somriures.



Tot va sortir bé, a l'entrada unes belles noies obsequiaven les senyores amb un clavell i un lot de perfumeria i els cavallers amb un llibret que contenien el treball del famós historiador Rafael Torrent sobre el teatre municipal i les seves relacions amb la Societat Erato, premiat  l'any 1973.

Qui primer va tranquil·litzar lleugerament algun escriptor va ser Joan Morales que, a l'avantguarda informativa, va tenir coneixement de l'acta del jurat en firmar-se poc abans de les 10 de la nit. 
"Et felicito" va dir, no va deixar escapar més informació, de seguida es va servir el sopar i el conjunt Setson va interpretar unes escollides peces. 
La tercera edició dels premis literaris figuerencs va resultar un èxit. 



L'amic By Sens, com a bon gurmet, ja explicarà a la seva sección el menú de la nit i el cronista detallarà en un altre lloc els detalls dels premis. La festa va començar amb una pel·lícula d'en Meli sobre dues efemèrides importants de l'Erato: els actes d'homenatge a Clavé i la festa dels primers premis literaris, va fallar, per un maleït endoll, el só del film que moments abans parlen, gravat als estudis de Ràdio Popular de Figueres i així Barbany va haver d'actuar d'improvisat locutor explicant les seqüències de la cinta. 



Després va venir el sorteig dels lots de llibres i discos. Com que en un moment donat sortissin consecutivament diversos números de la taula de la presidència, un col·lega va mussitar en veu baixa: «trampa»
Va ser un pensament fugaç doncs hi va haver premis per a la quasi totalitat dels assistents, que van ser de l'ordre dels dos-cents, el moment clau va arribar amb les postres, el secretari coordinador, mossèn Manuel Pont, va llegir l'acta dels tres jurats. 



Va posar un aire pausat i precís. Es va fer un silenci a la sala, va declarar desert el premi de narracions i va elogiar els concursants a la investigació ia la poesia per la qualitat dels seus treballs. 
Hi va haver aplaudiments i felicitacions, com a fi de festa, després dels discursos sempre bonics, l'actuació de la cantant Núria Feliu amb un repertori molt amè per a tothom. 
Diverses cançons seves van ser corejades pels assistents. Va ser un digne colofó a aquesta centenària societat que tan bé sap organitzar les coses.



Els tercers premis literaris figuerencs passen així a la història. Són el símbol de la tradició literària i històrica que sempre ha tingut la ciutat, els d'aquest any potser marquen una fita, ja que poden donar pas a un nou període de la història local. 
D'aquí a un any, gairebé dia per dia, es complirà el centenari de la concessió del títol de Ciutat a Figueres. Estarem ja al segon centenari, amb el títol de ciutat han estat cent anys de laborar, d'engrandir la població, d'asseure unes arrels fermes de progrés. 
La Societat Coral Erato ha participat intensament en aquest creixement i vet aquí la concessió que li va fer l'any 1932 el Ajuntament de la tercera Fulla de Figuera
És l'única Societat figuerenca que en té.























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.