Traductor

dilluns, 24 de gener de 2011

(Sam) Salvador Torres.

Salvador Torres.(Sam)

Podeu consultar:
http://www.sam
http://musicantic.blogspot.com

Més conegut amb el sobrenom de "Sam". Nascut a Figueres el 21 de Gener de 1958.
De mare Figuerenca i pare Rosinc.
La seva infantesa passà com  la d'un figuerenc més, anant a estudi, a la Academia Mercantil Bruguera, i  a Girona.
De molt jove es va introduir en el món  del Basquet  i li donaren  el sobrenom de"Zurdo" en ser esquerrà,  amb l'Adepaf i el C.N.F com  no haver de nomenar els seus companys i amics  d'equip, Tavares, Rodri, Esteve, Bardera, Soto, Rubíes,  Armangué, Pérez (lolo), Almarza, Guerrero, García, i molts d'altres .També va dedicar uns anys a la natació amb el C.N.F.Sam a la Cate

Amb la música  també començà  de molt jove, a la edad de 14 anys, un bon amic del seu pare  li  regalar una guitarra, i dede llavors no l'ha deixat mai , sol o acompanyat  amb  el grup de amics, aixo eran els anys 70. Anys que la Nova Cançó, estaba en plenitud, i ell va ser  el major exponent  figuerenc , a la època d'estudiant el podies trovar  tocant  a la Rambla, al Parc Bosch, a l'Institut  i on es donés l'ocasió. Aquests anys també va aprofitar per fer una mica de Teatre  a  la Cate com  aficionatMés endavant es presentà a concerts, festivals, va oferir recitals de Cançó Protesta podem anomenar-ne alguns con el "Veu a Veu" amb en Josep Mª Montal, el "Cop de Gong" etc.... a bona part de l'Empordá entre les poblacions podem destacar, Figueres, Banyoles, Roses, Olot, Girona i bastant sobint a Perpinyà,  a on Interpretà diverses vegades amb amics i músics figuerencs,com en Carles García, Joan Manuel Guil Ruiz, Josep Mª Montal,  Ismael Sunyer, el Grup Stills , el mestre Josep Mª Surrell i dáltres. Es presentà a diversos concursos, tal com el de  Maià de Montcal, Gente Joven de TVE  etc...
Ha format part de varis Grups de música  i orquestres.

Ampurdán - 16/06/1976     (Text Original)
Sam

Festival de Maià de Montcal

Salvador Torres, más conocido en el ámbitomusical por «Sam», ha alcanzado el primer premio en la reciente edición del IV Festival de Cançó a Maià de Montcal, consistente en una cantidad en metálico y una actuación de una hora en la emisora de la S.E.R. en Girona. Sam cuenta en la actualidad tan solo dieciocho años, pero a pesar de ello, promete ser uno de los valores más importantes de la canción local, y quien sabe si dentro de algún tiempo,¿por qué no?, pudiera llegar a ser una figura a gran escala dentro del variopinto mundo de la «Cançó catalana».Sam al Pago-Pago

Ha realizado recitales en distintos puntos de nuestra comarca y fuera de ella, destacando los realizados en Rosas, La Escala, Maçanet de Cabrenys, Bañolas, Maià y principalmente en Figueras y Gerona, lugares en donde es muy conocido en el ámbito estudiantil y juvenil. Ha actuado en diversas ocasiones acompañando a figuras como Pere Tapies, Francesc Pi de la Serra, Rafael Subirachs,Joan Isaac, Teru y las germanes Font. Ya en el pasado año se presentó a la edición del Concurso de Maià, obteniendo el cuarto puesto, lo que supone que en este año de diferencia, en el que ha obtenido el primer lugar, ha adquirido mayores conocimientos que hacen presagiar nuevos éxitos. Ganas no le faltan, y lo demuestra el amplio plan de recitales que tiene previstos en nuestra comarca para los próximos meses, en Figueras, Rosas, Bañolas, etc.

Ampurdán - 24/11/1976     (Text Original)


Ismael Suñer - Carles García - Sam
a la "Cate" 1976


Grup Senglars de la Societat Coral Erato

L'èxit del recital de Cançó Catalana, ens anima a preparar-ne un altre per el 1977. 

En Sam, que ens agradaria dir «El Primer» des de fa molt temps que ha cantat «Els Segadors» a Figueres, fou l'estel del recital, sens menysprear Catalunya, S. A., Stills i Maria Mercè Alabau; tots feren una vetllada agradable.Com sempre, el resultat econòmic no fou gras.Ampurdán - 24/11/1976     (Text Original)Sam actuará en el programa  "Gente Joven" de RTVE.

El joven figuerense Salvador Torres, conocido en los ambientes juveniles de la ciudad con el pseudónimo de "SAM", uno de los pocos valores de la «cançó catalana» que hay en Figueres ha sido seleccionado por el programa de RTVE «Gente Joven» a fin de realizar algunas pruebas con vistas a participar en un concurso para promocionar voces nuevas. Así nos lo ha confirmado el propio SAM ante la lectura del telegrama enviado por Pablo Pedraza, realizador del programa, citándole en los estudios de Miramar el próximo 26 del corriente para efectuar tales pruebas musicales, de cámaras, etc., para redundar en una mejor realización del programa. Esperamos que sean positivos los resultados de estas pruebas y pronto podamos ver a SAM en pantalla. También, en el programa «Nova Gent», presentado y realizado por Salvador Escamilla, hay posibilidades de alguna actuación del joven figuerense, ya que parecen fructíferos los contactos que se están realizando. Estas actuaciones podrían ser el espaldarazo definitivo para esta joven promesa de la «nova cançó», que vería así realizada una etapa de su carrera.Después de muchas actuaciones en la comarca y otros lugares de la provincia, para el mes de diciembre tiene prevista una actuación en la capital de la Cataluña Norte, Perpiñán, donde se presentará por primera vez con canciones conocidas y otras de su propia creación.La «cançó catalana» cuenta ya con uno más: Salvador Torres «Sam».

SAM  al  "Beethoven"

Avui
El seu últim disc "Tiempo de Amigos", es un disc de Duets que i colaboran  Santi Carulla (Els Mustang) - Silvia - Josep Guardiola - Rudi Ventura - Frank Dubé - Rebeca Carpio - Ruth(Jaleo) - Francesc Pijoan - Lucky Guri - Esmeralda - i - Gaby - (Los Savajes)
En el dia de avui, el  tenor  Sam,  segueix amb la seva feina  i  a la vegada,   passió; que es 
el  "cant"

1 comentari:

  1. Escoltant això, ara recordava quan feiem algún àpat al petit garatge al costat de casa, i tots l'emprenyàvem que agafés la guitarra. A vegades ens sembla que el "tiempo pasado fue mejor" però certament el recordo amb nostàlgia i amor.
    Miquel Torres

    ResponElimina