diumenge, 28 de setembre del 2014

Homenatge a Salvador Dalí, Figueres 1961

Fons hemeroteca: Canigo
Fons fotogràfic: Sans Narcís 12/08/1961
Ajuntament de Girona
Arxiu Comarcal
NODO







Homenatge a Salvador Dalí,

Homenatge al Gran Paranoic
Figueres 1961





















Figueres li va rendir homenatge amb un seguit d'actes en honor del pintor empordanès Salvador Dalí, de significació netament popular.
Es va voler donar a l'homenatge un contingut general, de manera que, mes que d'actes fredament acadèmics, es tractés d'una manifestación entusiasta cap un figuerenc universal que ha sabut portar el nom de la nostra ciutat a tots els àmbits del món.
Així, en aquesta exteriorizació de sentiments, hi va haver calor i sabor populars, com no és freqüent que els artistes arribin a produir.
A la tarda, una caravana motorista es va concentrar en Vilasacra, potser perquè Fages de Climent va sostenir una vegada que aquest poble va ser la capital del món.






L'acompanyament va resultar molt lluït i així va fer la seva entrada a Figueres, acompanyat de la seva esposa, el pintor del carrer de Monturiol.
La comitiva va desembocar en la Plaça de Toros, per desgràcia desproveïda de l'helicòpter dalinià, o almenys que constitueix una obsessió daliniana, per causes estranyes a la comissió organitzadora, la qual, i malgrat la generositad de Salvador Vilarrasa, que es havia ofert a pagar el muntant de l'aventura, no va poder resoldre els inconvenients atmosfèrics d'un vent francès fort amb excés.







No obstant això, la festa taurina va resultar molt brillant i els destres van ser aplaudits.
Després de la correguda, comparecló a la sorra el grup folklòric de Sant Feliu de Pallarols que va interpretar una sèrie molt encertada de danses tradicionals.






Després, va ser col·locat en el centre de plaça un toro construït en guix , obra de dos artistes belgues, que també van voler sumarse a l'homenatge.
Aquest animal monstruós va esclatar en focs d'artifici, i finalment, va deixar escapar un colom que estava al seu interior.









Tot seguit, els Xiquets de Valls, van fer diverses de les seves classiques torres humanes.
Després, un seguici multitudinari es va encaminar a la casa natal del pintor, en la façana es va descobrir una làpida, i formant part integrant d'aquesta manifestaclón havia nombrosos grups i cobles folklórlcas, així com els gegants i capgrossos de algúnos punts de la província.









Salvador Dali i la comitiva acompanyats de les entitats que participaven al homenatge, es traslladaren  a la seva casa natal al carrer Monturiol 6 per el descobriment d'una làpida que perpetuava el lloc de naixement del pintor










Més tard, se li va imposar al pintor el «Full de Figuera» de plata, a  l'Ajuntament, lloc on es va efectuar aquesta cerimònia, va ser rebut pel President de la Diputació, Joan de Llobet, i per 
Miquel Mateu, conjuntament amb el consistori del nostre Ajuntament.







L'Alcalde de la ciutat va pronunciar unes breus paraules en fer lliurament a Dalí de la condecoració esmentada. 
El pintor va contestar l'oferiment de Ramon Guardiola, i després tots es van traslladar al futur museu Dalí, antic Teatre Municipal, a on Dali va emetre algunes opinions referents a la instal·lació i contingut del museu.



A la nit, a la Rambla, hi va haver una exhibició de danses i cants regionals a càrrec d'agrupacions figuerencs i forasteres, i uns focs artificials, el colofó, el clàssic; Visca Figueres
(Flanquejat per un i Visca Dalí! I un; Visca Gala!), Va entusiasmar la concurrència.













Després, al pati de l'Institut, es va celebrar un dinar a on, a part d'un gazparcho andalús, la resta dels plats va ser típicament empordanès.
A les postres, van fer ús de la paraula l'alcalde de Figueres, el president de la Diputació, que representava al governador civil, i el mateix pintor, que va agrair la significació de l'acte que la ciutat li dedicava.







Dalí va signar les 208 minutes dels concurrents, i el poeta Carles Fages de Climent va dedicar el «auca» que va compondre, il·lustrada pel mateix homenatjat, a propòsit d'aquesta efemèrides.

Fotografies del dia del homenatge






















































































































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.