divendres, 16 d’agost del 2019

Miguel Mateu i Pla 1965 Alcalde Honorari

Fons Fotogràfic : Meli i Foto Art
Fons hemeroteca: l'Emporda i Full Parroquial
Arxiu Comarcal



Acte de lliurament del títol i d'insígnies
Figueres va viure unes hores en un ambient ple de respecte i simpatia per el nombrament com Alcalde Honorari, l'Ambaixador d'Espanya Miguel Mateu i Pla.
L'acte oficial va ser presidit pel Capità General de Catalunya Luis de Lamo Peris i van assistir l'ex-ministre Pedro Gual Villalbí, l'Ambaixador d'Espanya a França Comte de Casa Miranda, totes les autoritats provincials i locals.
El Saló de sessions de l'Ajuntament no va donar cabuda a els assistents a l'acte i aquest va haver de ser seguit des dels vestíbuls, per mitjà d'altaveus, per les innombrables persones que desitjoses
d'unirse a aquest, van acudir a la Casa Consistorial.




"Sense precedents"

Un acte sense precedents en l'historial de Figueres
Per un acord de l'Ajuntament i rubricat per "tota la ciutat"?, ha estat nomenat Alcalde Honorari de Figueres, amb caràcter vitalici, l'Excm. senyor don Miguel Mateu i Pla.

Discurs de l'alcalde de Figueres,

Sr. Ramon Guardiola Rovira

L'Ajuntament de Figueres té contret un deute de gratitud amb el capità general de Catalunya, tan estimat i admirat, per haver-se dignat, resolent problemes de temps d'espai i d'ocupacions per honrar amb la seva presidència aquest acte.
També ens emociona la presència de tan destacades personalitats, autoritats, representacions, que a un acte que havia de ser només consistorial, li han donat relleu i un prestigi extraordinari i al mateix temps, ens dóna a nosaltres la certesa que vam estar en el camí recte en pensar en dedicar aquest homenatge a la persona de don Miguel Mateu i Pla.
També les nombroses adhesions, nombrosíssimes, que hem rebut, ens demostren, una vegada més que no podia quedar això en un acte modest i local, com eren els desitjos del propi homenatjat, per la seva manera de ser.





Així hem vist nosaltres com es cap a gran, perquè realment gran és la persona de l'homenatjat i perquè aquest homenatge té el guardó de ser un homenatge Just.
Aquest acte, tot i les proporcions que ha adquirit s'havia de celebrar a la sala de sessions de l'Ajuntament, perquè necessària i reglamentàriament té aquí establert el atorgar les distincions la Corporació.
Per això, en aquests moments lament moltíssim les incomoditats de tantes persones que estan observant i seguint pels altaveus des dels salons adjacents a on vam celebrar l'acte però aquestes mateixes estretors demostren quin és l'entusiasme cap a aquesta persona avui nomenada alcalde honorari de la ciutat de Figueres.
En nom de la corporació municipal i de la ciutat de Figueres, em dirigeixo al nostre estimat i admirat senyor Miguel Mateu per dir-li que amb la major il·lusió, amb la major gratitud, li oferim aquesta distinció, que no només és voluntat de la corporació, és voluntat autèntica de tota la ciutat, que fa moltíssim tiempot sentia en el seu ànim la impressió de tenir un deute pendent cap al senyor Mateu. Aquest deute pendent ens donava la tranqulidad, però ens adonem que lluny de saldar-estem obrint un nou deute, perquè per a nosaltres ja és realment un acte d'agraïment el que hagi acceptat l'acord municipal en què se li nomena alcalde honorari amb la representació de la ciutat fora del terme municipal.





Gratitud cap el Sr. Mateu

Sentim i tenim una gratitud per tot el que ha fet.
Perquè no han estat només els seus valuosíssims consells; no ha estat només la seva visió sempre dels problemes, l'alè que ha donat a les corporacions, no solament a la meva, sinó a les anteriors que també estan representades en reconeixement, i no vaig a enumerar perquè estan en l'ànim de tots quals han estat les seves ajudes a favor de la ciutat.
Per citar-vos alguns, per exemple, quan va ajudar eficaçment a resoldre el problema dels salconduits de frontera que durant tants anys parlen limitat el desenvolupament de la ciutat; quan el moment en què la ciutat anava a resoldre el problema de les aigües, i quan l'Ajuntament havia decidit llavors la resolució, entrava Espanya dins del Pla d'Estabilització, i era molt difícil aconseguir en aquells moments el crèdit necessari. Però don Miguel Mateu va saber fer veure la necessitat, la urgència, que aquesta ciutat d'Espanya resoldria un problema de tanta importància.
Per tots aquests motius i pels quals no enumero, expressem la nostra més sincera gratitud i desitgem expressar-la en el nomenament d'alcalde honorari.





Però no és només això el que fa Figueres, Figueres té encara moltes més fondes obligacions i preocupacions perquè Figueres és capital de l'Alt Empordà i Figueres viu molt vinculada als pobles de la comarca.
I aquests pobles també sentien la mateixa necessitat, diem públicament que no és un homenatge de Figueres, sinó que és l'homenatge de la capital de l'Alt Empordà lligada estretament amb els pobles de l'Empordà, perquè volem i estimem aquests pobles. Perquè aquests pobles senten Figueres com a capital de l'Empordà. Tots els figuerencs, quan van als meravellosos pobles que la circumden, es troben sempre envoltats de simpatia i d'amabilitat, perquè això és l'Empordà. I complint aquest deure de capitalitat, perquè si no Figueres no seria fidel a aquesta capitalitat, representada en els seus pobles i viles de la comarca, és pel que Figueras ha tingut aquesta iniciativa.

Paraules de gratitud del Sr.Mateu

"Digníssimes autoritats, senyores, senyors, figuerencs, amics tots, com comprendreu, l'emoció que m'embarga en aquests moments que fa ja difícil el poder parlar, de manera que us prego accepteu aquestes senzilles paraules que sortiran del fons del meu cor .
Ja fa uns anys que la Diputació Provincial de Girona em va fer el gran honor de nomenar-me fill adoptiu d'aquesta província.
Però que jo sàpiga, en aquell moment vaig sentir ima emoció intensa, perquè com ha dit molt bé el senyor alcalde jo tenia vint-i-anys quan vaig veure per primera vegada aquesta terra bellíssima de l'Empordà i vaig advertir que ja no calia conèixer res més.
Venir aquí i veure aquesta plana, veure aquests arbres, veure aquestes vinyes, i aquests oliveres que semblen que et diuen de la bellesa de tot això, quan passen uns dies que estàs allunyat d'aquestes terres i se sent una nostàlgia d'aquest meravellós país que és el nostre Empordà.
I dic nostre, perquè vosaltres avui acabeu de fer que jo sigui un empordanès més.
Jo vull ser alcalde honorari d'aquesta bellesa d'aquestes terres que tan íntimament em van atreure.




La vara de comandament, és de carei, rematada amb un pom i virolla d'or.
El pom porta a la part superior l'escut de la ciutat en esmalt a tot color, a la part lateral està cisellat i porta una petita inscripció amb dedicatòria i data de l'acord.
És una delicada obra d'orfebreria de la Joieria Llobet.
La medalla és la mateixa que porten els membres de la Corporació, així com l'escut de solapa. Al revers de la medalla consta, així mateix, el seu nom i data acord.
El pergamí, la vara i la medalla van estar exposats als aparadors de Ferreteria Suñer, Rambla, 4.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.