dilluns, 26 d’octubre del 2020

Una jornada Daliniana amb l'elefant "Surus"1967

Fons hemeroteca: Ampurdan (trad.) 27/09/1967

Fons fotogràfic: Sans Prat, Narcís, 22/09/1967

Ajuntament de Girona CRDI

Una jornada Daliniana


Tal com ja coneixien els figuerencs per notícies de premsa, ràdio i televisió, el 22 de Septembre, al matí, es va celebrar a la plaça del Generalísimo, l'acte del lliurament d'un elefant amb que la companyia d'aviació índia, la "Air Índia ", ha obsequiat el genial figuerenc Salvador Dalí




A les onze eren a la Casa de la Vila, l'Alcalde  Ramon Guardiola i diversos membres de la Corporació. gairebé a la mateixa hora van arribar Salvador Dalí i la seva dona Gala. També hi eren, en representació de l'Air Índia, el seu director per a Europa senyor Dastour amb la dona i altres membres d'aquesta companyia. 





Després d'un canvi de salutacions, van sortir a la balconada principal de l'Ajuntament, des del qual Dalí va saludar el públic allà congregat, corresponent a els aplaudiments amb què va ser rebut. Per la senyora Dastour, que vestia a la manera del seu país, i en representació d'Air Índia, li va ser ofert, amb paraules afectuoses, l'elefant a Salvador Dalí. 




Aquest va agrair l'obsequi i va dir que l'elefant ho regalava als nens de la ciutat, acabant les seves paraules amb el corresponent Visca Figueres!. 

L'elefant, a què Dalí ha posat el nom de "Surus", que és, a l'sembla, el de l'elefant amb que Aníbal va passar per aquestes terres, anava cobert amb una manta teixida a l'Índia i conduït per criats indis, o al menys seva indumentària volia ser la pròpia de país d'origen. Després d'aquest acte, es va traslladar la comitiva a la "Muntanyeta" i a el cap d'una estona de preparació, buscant, a el parer la veritable ruta, es va iniciar la marxa. 



Anaven davant dues hostesses índies, abillades amb el vestit típic del seu país, escampant pètals de roses; seguia l'elefant amb el seu conductor i criats i, al seu costat, Salvador Dalí que veia complerts els seus desitjos de repetir la ruta d'Aníbal, amb el seu elefant. Seguien els convidats i un nombrós públic que anava comentant les incidències de l'pas. 
La TV Espanyola la Suïssa i la Francesa, van fer acte de presència, així com el NO-DO, i un nombre impressionant de fotògrafs professionals i aficionats. 




Acabada la "cerimònia", es van dirigir a l'ex-Teatre Municipal. En el que va ser pati de butaques, Dalí va explicar el seu projecte del Museu, que segons les seves idees, serà, a més, un gran centre per a exposicions d'artistes de gran envergadura i focus d'atracció turística. 




S'havia muntat una plataforma en aquest lloc, per pujar per ella l'elefant i, col·locat sobre un vidre, per fotografiar en tots sentits. Però l'animal es va negar a pujar i llavors Dalí a el veure que no podia realitzar-se, va pujar ell personalment, sent captada la seva presència a la plataforma per les TV i dotzenes de màquines fotogràfiques. 




Va acabar l'acte amb un "Thé Dalí" ofert per Air Índia, amb una base de vi de l'Empordà.



FOTOGRAFIES

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.