divendres, 22 de novembre del 2019

Alfredo Landa "El Pregó" de Fires 1989



Fons fotografic: Miquel Ruiz - Duch Dausá - Manel Llado - Aliu Montse Rustullet

Fons Hemeroteca: L'Empordà

Amb una gran expectació, tant al saló de sessions com a la Plaça de l'Ajuntament, Alfredo Landa va fer el pregó de Fires 89, evocant, sense llegir, la seva infantesa a la ciutat.
"La meva vocació teatral va iniciar-se a l'escenari dels Fossos", va afirmar Alfredo Landa en el decurs del seu pregó. "Allà es va encendre la lampareta que després es convertiria en la flama de la professió".
La intervenció d'Alfredo Landa va anar precedida d'una presentació de Marià Lorca el qual, amb un molt bon assessorament de l'empedernit cinèfil, Joan Francesc Burgas, va fer una hàbil i suggerent semblança de l'actor al que, com reconeixeria el mateix Landa poc després, va sorprendre i «robà» alguns dels motius centrals que havia previst per al seu parlament.




La presència de Landa al Saló de sessions va estar precedida per l'humor i la bonhomia que desprèn la seva persona. Durant el parlament de Marià Lorca, Alfredo Landa feia, amb la seva expressió característica, comentaris muts a les seves paraules.
Després el seu parlament, que diverses vegades fou interromput per les rialles del públic es centra en la Figueres dels anys 40.




"Mi tio de Buenos Aires" va ser el títol de l'obra representada en aquell escenari dels fossos, " on vaig sentir per primer cop un aplaudiment" segons va evocar.
Landa va tenir records per els Teatres "El Jardí" i la "Sala Edison", i per la Unió Esportiva Figueres de la que, fent un parèntesi, va comentar " a veure si pugem".
Des del principi Alfredo Landa es va declarar un home afortunat i feliç, i assegurà que "la primera gran fortuna va ser viure a Figueres on a través de la seva gent i del seu seny, vaig rebre una gran sembra que m'ha servit tota la vida".




Figueres el teu fill adoptiu et desitja, el millor del millor, i et dona gràcies per aquesta sembra , que gràcies a ella, ara soc feliç, va dir el popular actor.




El pregoner d'enguany va finalitzar el seu parlament qualificant el seu català de «desastrós» raó per la qual no l'havia utilitzat, i dient "molt fort i amb tot el cor, que visca Figueres".
Després del parlament al saló de sessions, Landa va aparèixer al balcó de l'Ajuntament per tal de saludar el nombrós públic que hi romania i que l'havia seguit per megafonia.




El pregoner va presidir tamb'e, juntament amb les autoritats, la inuguració del Clos de Fires i del pavelló cobert .Tambè fou present en la desfilada de carrosses del Diumenge al matí.
Alfredo Landa es va traslladar a Figueres amb la seva esposa Maite Imaz, amb la qual assistí Dilluns a un dinar amb el que l'obsequiaren els antics companys d'escola.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.