dimarts, 16 de juliol del 2019

Acte de lliurament de la Medalla d'Or de la Generalitat a Salvador Dalí, 20 de Març de 1982

Fons hemeroteca: l'Empordà
Fotografies Fons Personal: Eugenio Castillo
Dipositari: ANC



Acte de lliurament de la Medalla d'Or


El Dissabte 20 de Març del 1982 , El President de la Generalitat Jordi Pujol va fer entrega sota la Cúpula del Museu Dalí , la Medalla D'or de la Generalitat que otorga el Govern Català com a màxima distinció als fills il.lustres d' aquesta terra.

Desmentint el que es feia corre, i degut al seu estat de salut, Dalí, va ser el primer en arribar a l'acte 30 minuts abans del previst i acompanyat d'en Pitxot i en Robert Descharnes.




Seguidament van anar arribant les autoritats, Jordi Pujol, la seva esposa Marta Ferrusola, el  conseller de Cultura, Max Cahner; el de Governació, Joan Vidal i Gayolà , la vice-presidenta del Parlament, Concepció Ferrer i Casals , diputats, el president de la Diputació de Girona,
Arcadi Calzada i Salavedra,  el governador civil, Ramon Codina i Ribas , i a més el capità general de Catalunya, senyor Ricardo Arozamena Girón , amb d'altres autoritats militars.
Acompanyava al President Pujol un convidat d'honor el també medalla d'Or i poeta
JosepVicenç Foix.

El President Pujol li agrair a Salvador Dalí que s'hagues pogut celebrar a Figueres, després va agafar la paraula l'alcalde  de l'època el Sr. Eduard Puig donant les gràcies i parlant de Dalí com el més universal dels Figuerencs. JosepVicenç  Foix va trobar adient llegir allò que ell mateix un dia escrigué arran de la primera exposició que Dalí féu a Barcelona l'any 1925 a les Galeries Dalmau del Passeig de Gràcia, i en acabar , en Dalí es va aixecar per besar.li el front , el poeta en veure el gest es va emocionar.



A continuació el secretari de la presidència de la Generalitat llegí el Decret del 5 de novembre de 1981, mijançant el qual s'otorgava l'esmentada medalla al pintor figuerenc.
El President ressaltà que el geni internacional de Dalí persistirà sempre gràcies a una obra que ha traspassat tota frontera, i afegint que  homenatjant a Dalí ens homenetgem tots els Catalans.
Se li va fer entrega de la Medalla, i Dalí ens va recordar que aquest honor el feia extensiu a la seva esposa Gala.
Despres es va mostrar al públic asistent el quadre que Dali va cedir al Museu " el cami dels enigmes"





seguidament va marxar, i la festa continua al carrer on Jordi Pujol va descobrir la placa conmemorativa del centenari del filòsof Francesc Pujols i Morgades.





Fotografies Fons Personal: Eugenio Castillo


























































































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.