dijous, 16 de juny del 2011

Narcís Monturiol: Inhumació de les restes mortals

Fons hemeroteca i fotografies: l'Empordà

Narcis Monturiol:

Es va traslladar a Barcelona una comissió de l'Ajuntament de Figueres, formada pels senyors alcalde  Ramón Guardiola; Tinents d'Alcalde,  Pere Batlle, Ramón Saguer i  Enric Cristau; regidors, Juan de la Cruz Godoy i  Antonio Vicens, secretari accidental de la Corporació,  Josep María Bach.
Convidats tots els diaris locals, van assistir Josep María Elorduy , Josep Fajol i  Jaume Nebot, a fi d'identificar les restes de Narcís Monturiol, inventor del "Ictineo" per el seu  trasllat al cementiri d'aquesta ciutat, segons desitjos de l'Ajuntament, ratificats pels familiars d'aquest.

1972 - Els familiars del senyor Narcís Monfuriol
examinen el nínxol obert

Al cementiri de l'Est, de Barcelona, on estaven les restes van ser rebuts pel regidor de l'Ajuntament de Barcelona i figuerenc Dr  Jorge Xifra Heras, el Cap lletrat del Negociat de Cementiris de l'Ajuntament barceloní,  Fernando Burgués, el subcap d'aquest Negociat, José Toro, encarregat de l'oficina del cementiri, el  Ramón Llovet.
Es va presentar al cementiri per assistir a l'acte, el president de l'Institut d'Estudis Empordanesos, Federico Mares.
Estaven així mateix presents, els familiars de Narcís Monturiol,  Joan Monturiol Pagés, nét de l'inventor, i Enric Monturiol Arnau, besnét, en representació del seu pare Carles Monturiol Pagès, que es trobava malalt. Seguidament es van traslladar davant del nínxol, tancat per una làpida en què es llegeix: "Aquí jeu Narcís Monturiol Inventor del (Ictineu), primer vaixell submarí en el qual va navegar pel fons del mar, en aigües de Barcelona i Alacant-en 1860-1861-1862 ». 

Separada la làpida i els maons que tancaven el nínxol, va quedar al descobert l'interior, en què, de moment, es veien un taüt de persona gran, en bastant bon estat: sobre d'aquest, una caixa de zinc, tancada amb soldadura, però, per efectes del temps, alguna cosa deteriorada i adherides a aquesta, unes tapes de fusta de les mateixes dimensions, i al costat esquerre una petita caixa funerària.

1972 Interior del nínxol en ser obert

Els primers a examinar el nínxol obert, van ser els familiars i a continuació els senyors Guardiola, Mars i Xifra Heras, també va ser examinat pels funcionaris del Municipi barceloní.
El nét Joan Monturiol Pagés va manifestar que el taüt, corresponia el seu pare, mort feia 29 anys, que era l'últim que va ser enterrat allà.
Donada l'ordre als operaris de baixar del nínxol, les dues caixes petites que es veien en primer terme, va resultar que la petita caixa funerària pertanyia, per unes inicials en la mateixa i consultat el Registre del Cementiri, a un familiar femení.
Baixada la caixa de zinc i les tapes de fusta de la mateixa, es va observar que en una de les tapes guraban les inicials N. M. E., que corresponien al nom i cognoms: Narcís Monturiol Estarriol. El que indica que les restes van ser recollits, ja anteriorment, sent col.locats a la petita caixa.
Examinades les caixes i el detall d'inicials, els familiars i els presents unànimement van entendre que aquestes restes corresponien al inventor, ja que estaven fins i tot autentificats amb les seves inicials.


Els Srs Guardiola, Xifra, Heras, Mares
i familiars davant la caixa  que contenia les restes

D'això es va aixecar l'oportuna acta, per duplicat, que van signar els presents. Els familiars van expressar als membres de la Corporació presents, la seva gratitud pels acords municipals per al trasllat dels restes del seu antecessor al cementiri de la seva ciutat natal, donant-li una sepultura digna a la seva vàlua.
Així mateix van expressar a l'Ajuntament de Barcelona el seu agraïment per les facilitats donades.
El besnét de Monturiol, el senyor Enric Monturiol, va lliurar, en nom del seu pare, al senyor Guardiola, una carta autògrafa i el nomenament de President d'Honor del Casino Menestral que l'havia concedit en 28 juny 1861, l'entitat figuerenca.


Les restes, col·locats a la nova urna
per ser traslladats i guardats a Figueres

l'Alcalde  Guardiola va agrair aquest gest, manifestant que constaria en acta de l'Ajuntament aquest lliurament i els documents serien guardats en el Museu de l'Empordà, entre d'altres records de l'inventor.
Les restes van ser col.locats en una nova caixa funerària, folrada de zinc, sent traslladats a aquesta ciutat. Al saló de sessions de l'Ajuntament, sota un dosser negre, posant un bust de Monturiol i en una taula, hi habia una  urna que conténia les restes d'aquest, fins que sigues designat el lloc on debian de ser dipositats.
Un cop ja les restes a Figueres va tenir lloc l'acte del trasllat de les restes mortals d'en Narcís Monturiol Estarriol, inventor del submarí, que durant uns dies havien estat exposats al Saló de Sessions de l'Ajuntament, després d'haver estat exhumats del Cementiri  de Barcelona, ​​i traslladats a aquesta ciutat. A dos quarts de cinq de la tarda, va ser treta l'urna que contenia les restes, de la Casa Consistorial, portada per familiars de l'inventor, -Nét i besnéts-, fins al cotxe mortuori.

L'urna es portada per els familiars a la sortida de l' Ajuntament

Formada la comitiva, amb més d'una vintena de cotxes, es va traslladar al cementiri municipal. A la porta del mateix l'urna va ser recollida per quatre  Regidors, que la van traslladar fins al panteó n ° 13, del Departament 2. °. Davant del mateix va ser resat un respons pel Mn. P. José Martorell, Superior dels PP. Paúles d'aquesta ciutat. L'urna amb les restes mortals va ser col.locada en un sarcòfag de pedra a l'interior de l'esmentat panteó. Abans de tancar l'urna, va ser col.locat a la mateixa un tub metàl.lic lacrat, en el qual hi havia un pergamí, signat pels familiars i presents, per identificar els restes allí continguts, quedant dins del sarcòfag la clau de la urna. Van assistir a l'acte, l'alcalde don Ramón Guardiola, diversos membres de la Corporació Municipal, Comissari Cap de Policia, presidents d'entitats figuerencs, representació de la premsa local i públic, que va voler presenciar l'acte.


La urna es portada per els Regidors a la entrada del cementiri de Figueres

Dels familiars eren presents: Joan Monturiol Pagés i la seva esposa donya Maria Rosa Güell de Monturiol, néts de l'inventor; senyora Rosa Maria Monturiol Güell, Joan Ventalló Monturiol, Enric Monturiol Arnau, Carles Monturiol Arnau, i la senyora Montserrat Llorens Martí, besnéts. Aquest panteó ténia el caràcter de provisional per mentre no es construis, en el mateix panteó o en un altre lloc del cementiri, el Panteó de figuerenc il.lustres, on descansarian definitivament les restes del senyor Narcís Monturiol Estarriol.
L'Alcalde i l'Ajuntament de Marignane, van enviar un ram de flors, amb dedicatòria, per a col.locar davant les restes de Monturiol.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.