dissabte, 25 de maig del 2024

Grup de Habitatges "Santa Creu i Poeta Marquina" 1958

Fons hemeroteca: Ampurdán 

Fons Fotografic: Narcís Sans Prats


Inauguració dels habitatges 


Els grups de cases  Santa Creu i Poeta Marquina a la nostra ciutat, construïts per "la Obra Sindical del Hogar". 


El dilluns, dia 12 de Maig de 1958, va tenir lloc a la nostra ciutat un senzill i emotiu acte, amb motiu de la benedicció, Inauguració i entrega dels corresponents títols als beneficiaris dels habitatges dels Grups Santa Creu i Poeta Marquina, construïts per  "la Obra Sindical del Hogar i Arquitectura"en uns solars cedits per l'Ajuntament i situats a unes zones molt cèntrites de la ciutat. 


Amb aquesta finalitat es va desplaçar des de la província, el Governador Civil i Cap Provincial del Moviment, José Pagés Costart, acompanyat del Delegat provincial de Sindicats, Luis Segura Marcos. Al límit del terme municipal, van ser saludats per l'Alcalde i Cap Local del Moviment Juan Junyer; Delegat Sindical Comarcal, Joaquín Gironella i Comissari de Policia, Atilano Tamayo


Així mateix procedents de Girona, van arribar el President de la Diputació Provincial,  Juan Llobet; el Vicesecretari Provincial d'obres Sindicals, Carlos Vaello; Secretari Tècnic de "la Obra Sindical del Hogar ", Manuel Garcia Berenguer i els arquitectes assessor i col·laborador de l'Obra,  Ignacio Bosch i José Claret. 


A l'esplanada central del Grup Santa Creu, esperant a les autoritats provincials hi havia el General, Comandant Militar de la Plaça, Miguel Ojeda; Ajuntament a Corporació; Parroc Arxipreste, Pere Xutglá; Tinent Coronel, Cap de la 124 Comandància de la Guàrdia Civil de Fronteres, Luis Suárez; Delegats de Serveis de la Prefectura Local del Moviment; Caps dels Sindicats Comarcals i altres autoritats i representacions.



Les autoritats van efectuar un recorregut determidat pels nous habitatges i després, des d'una tribuna aixecada al pati central del Grup, ocupada per aquelles, el Rector Dr. Xutglá, amb el ritual propi d'aquests actes, va procedir a la benedicció dels habitatges que anaven a inaugurar-se. 

 

Seguidament l'Alcalde de la ciutat, Juan Junyer, va pronunciar unes paraules afirmant la satisfacció de la ciutat pels habitatges que s'inauguraven, ja que assenyalaven un pas important per a la resolució a la ciutat del problema dels allotjaments i per a la transformació del barri del Garrigal, al camí del qual s'anirà treballant, estant a punt d'inaugurar-se un altre Grup de tipus social. 


Va agrair a la Obra Sindical del Hogar el treball realitzat en la construcció dels habitatges sobre els solars cedits per l'Ajuntament, subratllant com tot era obra del Moviment que va transformant Espanya, sense cap altre fre en el ritme que el que assenyalen les possibilitats econòmiques , escoltant molts aplaudiments en finalitzar les paraules.


Característiques dels grups inaugurats 


El Grup Santa Creu

Situat al Barri del Garrigal, de la transformació del qual constitueix la primera etapa, està composta de 60 habitatges, dels quals quaranta s'inclouen en un bloc vertical i els vint restants en construccions unifamiliars de planta baixa i un pis. Contenen totes, a més de cuina, menjador, lavabo i altres serveis complementaris, tres, quatre o sis dormitoris, amb una superfície útil edificada de 76 — 92-93,2 metres quadrats. 
El bloc vertical d'edificació airosíssima està concebut sota els corrents arquitectònics més recents, amb detalls especialment al vestíbul i escala d'accés, d'alta i sumptuosa modernitat. El seu pressupost, inclosa la urbanització, que és perfecta i completa arriba als sis milions de pessetes.


El Grup Poeta Marquina

Situat a la carretera de Figueres a Besalú, comprèn setze habitatges en dos blocs similars, també de condicions excel·lents, amb tres i quatre dormitoris cada habitatge. 
El pressupost, inclosa igualment la urbanització completa,  de l'ordre d'un milió vuit-centes mil pessetes









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.