diumenge, 18 de març del 2018

Cinema las Vegas 1964

Fotografies: Meli
Fons hemeroteca: l'Empordà 1964.12.23.
Biblioteca Fages de Client
Arxiu Comarcal



Cinema Las Vegas

Dins de molt pocs dies està prevista la inauguració d'un nou cinema a la nostra ciutat.
Es tracta de la major sala d'espectacles que tindrà Figueres i que ha estat designat com Cinema Las Vegas. Entrar a aquests moments finals pel vestíbul i sala de projecció del nou cinema, és viure una tensió nerviosa. Es barregen els paletes, picapedrers, electricistes, pintors, mecànics, tècnics de so, etc.
S'està lluitant a contrarellotge i tot és moviment i veus. Fils que creuen per tots els costats, materials a punt de col·locar; eines, tot es barreja entre tanta capacitat i decoració.
L'entrada en el gran vestíbul dóna ja una impressió del espaiós local.



Amb qui primer ens hem creuat ha estat amb el contractista de les obres, Sr. Pere Giro


-Com va aquesta terminació?
-lluitant contra el temps

- En quin termini s'ha construït el cinema?
-El cinema i un edifici de 21 habitatges que va englobat amb tota l'obra, s'haurà fet en un any i mig.

-¿Dificultats?
-La rapidesa del termini i l'haver de combinar tants industrials com intervenen en una obra així, exigeix ​​un lliurament total a l'obra. La sort ha estat que tots els industrials han col·laborat amb el máxim entusiasme i s'han aplanat tots els problemes.

-Quina ha estat la major dificultat tècnica?
- Un projecte d'aquesta envergadura té moltes dificultats tècniques. La més gran ha estat la coberta i el sostre. Has de tenir en compte que té 30 metres de llum. Després hi ha l'amfiteatre, la llum és de 28'50 metres i aguanta un pes de 250 tones.

-¿Materials?
-Tot és de primeríssima qualitat. Marbres, terratzos, alumini, vidre Secur. etcètera.

- ¿Content de l'obra?
- És una obra que dóna experiència i realment jo estic satisfet d'ella. Si agradarà o no, depèn més dels decoradors que de nosaltres.
També trobem al Sr. Joan Recolons, que és qui porta la direcció del cinema.

-¿Capacidad de l'Empresa?
-La nostra firma comercial és en l'actualitat la més antiga d' Espanya i el circuit cinematogràfic més important de la província de Girona. Això significa una àmplia relació amb el ram cinematogràfic, el que ens permetrà projectar els més seleccionats i moderns programes.

-I l'equip cinematogràfic?
-La projecció i el so és del sistema de 70 mm. Todd-Ao, que és únic a la província i ens permet la projecció de totes les modalitats més modernes.

-Pot avançar-me algun títol de pel·lícules?
-Prengui nota:
La caída del imperio romano, Cleopatra, Un día volveré, Marnie la ladrona, El estafador. El desierto de Pigalle, El Cardenal, Matrimonio a la italiana, Siete días de mayo, El tulipán negro, Un extraño en mi vida, El tren, Molly Browa, Juventud desenfrenada, La primavera romana, etc.
A l'últim que hem pogut parlar ha estat amb el propietari del cinema, el senyor Pedro Subiros. Fumant la seva característica faria, ens respon:

-Quina va ser la seva intenció en construir aquest cinema?
-La de donar a Figueres la capacitat que en matèria d'espectacles precisava la ciutat i la seva comarca. Es va construït sobre una finca que havia estat del meu pare i el meu avi.

-Considera que aquesta facilitat que atorgarà tanta ampliació de la capacitat cinematogràfica de Figueres, serà un benefici per a la ciutat?
-Sóc espanyol i com figuerenc considero que vindrà a la nostra ciutat molta més gent de la comarca, en saber que trobarà amb més facilitat entrades per veure els nostres espectacles.

-¿Aquest content de l'obra realitzada?
-Sí, però encara espero millorar·la.

-Com s'han previst els detalls del cinema?
-S'han fet servir els mitjans i tècniques més modernes, aconseguint la màxima eficàcia en construcció, projecció i acústica.

-Com es projecta l'explotació del cinema?
-Es s'efectuaran sessions cinematogràfiques en la mesura que el públic vulgui i si es vol cada dia, s'efectuaria així.
No hi ha cap problema en l'ordre de pel·lícules ja hi ha prou nombre de cintes contractades,
mirar d'oferir aquesta programació.

 -I pel que fa a preus?
-Crec que seran assequibles per a tots els públics.
I En aquest moment reclamen l'atenció del Sr. Subiros a la cabina de projecció.

I així se'ns allunya aquest dinàmic home de negocis.



Invitació a l'inauguració



I arriba el día.

Inauguració del cine Las Vegas

Dissabte a la tarda va ser inaugurat el nou cinema "Las Vegas" amb assistència del Gobernador Civil Víctor Hellín;  Alcalde de la ciutat  Ramón Guardiola;  Delegat i Secretari Provincials de Sindicats senyors Prades i Gironella, respectivament; Jutge de primera instància accidental senyor José María Tomás; Comissari Cap de Policia  Martínez Torrecilla; Tinents d'alcalde i regidors de l'Ajuntament; Tinent coronel de la Guàrdia Civil  José Pertierra i molts altres que sentim no recordar.
Les autoritats van ser rebudes per  Pere Subiros Oliveras i la seva distiguida esposa senyora María Ana Portell de Subiros i els senyors Recolons (pare i fill), propietaris i empresaris, respectivament, del nou cinema.
El  Governador civil i convidats van recórrer les diverses dependències, donant-los les explicacions del cas els senyors Subiros i Recolons.
Van ser projectats uns metres de la cinta La caida del Imperio Romano per demostrar el perfecte del so i imatge del sistema Tudd-Ao, instal·lat al local i únic a la província, així com les modernes i molt confortables butaques.




L'arquitecte autor del projecte és el figuerenc Alejandro Bonaterra Matas que ha demostrat amb aquest edifici ser perfecte coneixedor del que ha de ser una construcció d'aquesta classe i s'ha acreditat, un cop més, en l'exercici de la seva professió.
La nostra felicitació al senyor Pere Subiros , que ha donat a Figueres un edifici per a espectacles, que a opinió de varis productors i empresaris cinematogràfics, assistents a la inauguració, és un dels millors d'Europa, el que dóna una prestància a la ciutat, que cal reconèixer sincerament.
Així mateix als empresaris senyors Recolons, que estem segurs ens donaran a conèixer les millors pel·lícules produïdes.
Les autoritats i convidats van ser obsequiats amb un vi d'honor.


Programació cinematogràfica






Felicitación de Nadal 1967








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.