dimecres, 16 de maig del 2012

Figueres des de l'aire - Any 1929


Fons: Josep Gaspar i Serra  1929.
Institut Cartogràfic de Catalunya 
ANC
Fons:Viquipedia



Són una sèrie de fotografies aèries de Figueres fetes el 1929

Biografía
Josep Gaspar i Serra el seu pare era propietari d'una sabateria de Manresa. La família es traslladà a Barcelona i va començar els seus estudis a la Salle. Acabats els estudis, entrà a treballar com a comptable a la casa Gaumont, dedicada principalment a la venda d'aparells de fotografia i cinema a l'engròs. La seva formació a la casa Gaumont de París significà un pas important per la seva carrera.
Molt aviat començà a col·laborar a la premsa il·lustrada catalana i va publicar a les principals revistes gràfiques del seu temps com Mundo Gráfico, Stadium, El Heraldo o Imatges.
Al mateix temps, formà part del grup conegut com "els tres reis màgics" juntament amb els fotògrafs Sagarra i Torrents. Com a fotògraf fou un dels pioners de la  fotografia aèria catalana i  també va ser fotògraf oficial de l'aeròdrom Canudas entre 1920 i 1933.
Fons personal
El seu fons personal es conserva a l'Arxiu Nacional de Catalunya. El fons va ingressar de dues procedències diferents. D'una banda i per compra realitzada pel Departament de Cultura al senyor Luis Galan de Tierra, propietari de bona part del fons a l'Argentina, signat entre el conseller de Cultura Joan Guitart i el venedor, el 9 d'agost de 1991. Un segon lot de 70 positius va ingressar per donació del senyor Publio López Mondéjar signada el 26 d'octubre de 1995 entre ell mateix, d'una part, i Josep Maria Sans i Travé com a director de l'Arxiu Nacional de Catalunya. Està constituït per 2.269 imatges produïdes per Gaspar i recuperades del material que l'autor es va emportar a Sud-amèrica i que allà va conservar el seu amic i ajudant cinematogràfic Luis Galan. Majoritàriament comprèn l'etapa anterior a la seva partida, amb una gran producció d'entre el final dels anys vint i els trenta, però també podem trobar alguna imatge presa a Sud-amèrica.

Vista del centre Figueres

Plaça de Toros de Figueres

Castell de Sant Ferran

Castell de Sant Ferran

Castell de Sant Ferran

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.